Att packa rätt inför vandringen

Att ge sig ut på vandring i skog och mark är en underbar upplevelse. Dock finns det en del att tänka på och planera inför innan man ger sig iväg. Till exempel hur långt man planerar att gå, hur mycket vatten bör man ta med sig, vad gör man om olyckan är framme och hur hanterar man oförutsedda väderlekar? Frågorna kan vara många, och det är viktigt att tänka igenom dessa innan det är dags att ge sig av. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att ha med i sin packning under vandringen.

När det gäller packningen bör man försöka begränsa sina materiella tillgångar till det absolut nödvändigaste. Både terräng och deltagarnas fysiska hållbarhet spelar in, man ska minnas att packningen ska bäras under hela turen. På nätet finns väldigt många bra tips inför packningen. Att investera i en bra, ergonomisk ryggsäck är klokt. Välj helst en modell med midjebälte. Detta gör att belastningen hamnar på höfterna istället för på axlarna, vilket är att föredra.

När det gäller vatten är en liter per person och dygn ett absolut minimum, men även här får man väga in terräng och deltagarnas fysiska hållbarhet. Vid längre vandringar kan det vara bra att ha med sig ett fältkök och lämplig proviant och gärna lite olika snacks – energin går åt fort! Vad det gäller kläder bör man tänka lager-på-lager, som är enkelt att skala av eller bygga på. Regnkläder hjälper mot både blåst och väta. Väderleken kan förändras väldigt snabbt, det gäller därför att vara förberedd på alla tänkbara väderspel. Ett par rejäla skor är ett absolut måste, och glöm inte plåster mot skoskav.

Om en olycka skulle vara framme, eller om man av annan anledning behöver kontakta någon, är en fulladdad mobiltelefon ett definitivt måste under hela vandringen. Det allra bästa är att uppdatera sig med utrustning som till exempel en portabel laddare och andra smarta tillbehör som kan komma till användning. Till exempel har smarta iPhone 7 plus tillbehör som underlättar det mesta i din vardag.

När man ska vistas i vår vackra natur är det bra att uppdatera sina kunskaper om Allemansrätten. Allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter, och man bör hålla sig uppdaterad om dessa. Att ge sig ut på vandring oförberedd och med bristande planering kan snabbt göra ett fantastiskt äventyr väldigt tråkigt. Genom väl genomgången planering och rätt packning och utrustning kan du säkerställa en enastående upplevelse.