Ge sig ut och vandra med hund

Det är inte ovanligt att ta med sig hunden när man far ut och vandrar, men det bör så klart inte göras utan lite förkunskap och förberedelser. Här kommer några tips på vad man bör tänka på och hur man förbereder både sig själv och sin hund för detta.

Hundar i naturen

Mellan den 1 mars och 20 augusti säger lagen att man måste ha extra stor uppsikt över hundar ute i naturen. Detta har tolkats som att alla hundar mer eller mindre alltid måste gå i koppel under denna period, men undantag kan göras för extremt väldresserade hundar.

Muskler och kondition

Alla hundar gillar ju att gå och ta en promenad titt som tätt, men detta är inte riktigt jämförbart med dagslånga vandringar i skog och mark. För att hunden ska kunna följa med är det viktigt att man tränar upp deras muskler och kondition för att inte bara klara av utan även kunna uppskatta vandringen.

Rätt utrustning

På samma sätt som man måste tänka på vad man själv bör ha med sig för att fixa vandringen är det lika viktigt att tänka på vad hunden behöver. Börja med en riktigt bra sele som hunden kan bära dagarna i ända utan problem. Se också till att ta med skydd för tassarna om underlaget skulle kunna vara ett problem. Matskål måste man så klart även ta med, och den kan även få fungera som vattenskål när man inte är i närheten av vatten drag. Beroende på hur pass bra hunden klarar av kyla kan det också vara rekommenderat att ha med sig ett värmetäcke. Allt detta och mer kan man lätt hitta på nätet idag.

Energiförbrukningen

När man ute och vandrar kommer hunden garanterat att äta betydligt mer än vanligt. Detta måste man också förbereda sig på genom att ha med rikligt med mat och se till att hunden äter ordentligt. Fördela helst denna mat på många mindre mål så den inte behöver äta så stora mål varje gång.