Mobilen är ju för många en del av vardagen idag. Den följer nästan alltid med oavsett var vi beger oss och vi använder den till mer och mer. Ska man ge sig ut och vandra finns det bra anledningar att ta med sig mobilen, men det är också viktigt att veta ett och annat om begränsningarna.
Det första man ska tänka på är så klart hur länge man kommer vara ute och vilka möjligheter man kommer att ha att faktiskt ladda mobilen. Mobilbatteri håller ju längre ju mindre man använder mobilens alla funktioner, men använder man till exempel mobilen som en GPS när man är ute och vandrar är det bra att ta med sig något som en portabel strömbank för att kunna ladda den vid behov.
Om det man vill använda mobilen till inte kräver något form av kontakt med omvärlden, som att spela upp ljudfiler som redan ligger på enheten, eller ta foton och spela in videoklipp på sitt äventyr, kommer man ju inte uppleva några problem. Men vill man till exempel spela spel som kräver en konstant uppkoppling blir man ju genast beroende av avståndet till närmaste basstation. Ju närmare man är bebyggelse och större vägar desto bättre chans har man att få ett uppkoppling.
Är man ute i fjällen och vandrar finns också möjligheten för uppkoppling i närheten av STFs Fjällstationer. Årstiden kan också vara viktigt att tänka på när det gäller mobilen. Vandrar man till exempel vintertid så kommer man snabbt märka att batteriet laddar ur snabbare än vanligt. Detta beror på att den interna resistensen i batteriet ökar och det förhindrar delvis flödet av ström till enheten. Om ett batteris temperatur sjunker till hela -20˚C slutar det faktiskt att fungera helt och hållet.
Som tur är är denna effekt kortvarig och man får mer eller mindre tillbaka den fulla funktionen av batteriet så fort man värmer upp det. Kanske det absolut viktigaste anledningen till att hålla mobilen laddad är förstås att kunna använda den som en livlina om en olycka skulle ske. Bara detta är tillräckligt med anledning att ta med sig mobilen på vandringen.